Deze termen kun je écht niet meer gebruiken in je vacaturetekst

Heb je wel eens écht goed gekeken naar je vacaturetekst? Oh, wacht. Laat ik jou eest eens vragen of je überhaupt wel eens kijkt naar je vacatures...en dan bedoel ik niet alleen de titel van de vacature maar echt goed naar de inhoud. Vaak gebruiken instellingen (teamleiders en recruiters) de oudere vacatures keer op keer opnieuw. Komt er weer een positie vrij op een afdeling? Met één mailtje of belletje wordt er gevraagd naar de oude tekst van de vorige eeuw. Een aantal kleine wijzigingen en klaar is Kees?! Toch?

Nee, niet doen!

Stop met het herkauwen van oudere vacatures uit jaar nul. Het is nu echt tijd voor iets nieuws! De tijden zijn veranderd, dus ook jij moet mee met de tijd en met nieuwe teksten komen. De vraag die je dan natuurlijk direct krijgt is: ''maar wie moet dat dan doen? Ik heb helemaal geen tijd om mij daar óók nog eens mee bezig te houden hoor!!''.

Ik vind dat de vacaturehouder, en dat is vaak de teamleider verantwoordelijk is voor de inhoud van een vacature. De teamleider moet dus met een goed verhaal komen, maar vergeet ook niet dat hr-adviseurs, de recruiter en managers deels verantwoordelijk zijn. Qua vorm en inhoud is er dus sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Heeft niemand inspiratie? Laat dan afdeling communicatie eens kijken naar de teksten maar houd er wel rekening mee dat arbeidsmarktcommunicatie niet ligt bij de medewerkers van communicatie.

Een kritische blik op de vacatures

In een ver grijs verleden mochten sollicitanten allang blij zijn dat er werk was. De sollicitant had niets te willen, het was de werkgever die de macht had. Tegenwoordig is dat natuurlijk compleet andersom. De sollicitant heeft de macht en heeft het voor het uitkiezen. De oude vacatureteksten (die jij waarschijnlijk gebruikt) komen uit een heel andere tijd. Het is belangrijk om daar stil bij te staan. Hoe ga jij dit aanpakken?

Typische vacaturepraat

Pak een willekeurige vacature en binnen no-time kom je termen tegen waar je echt de rillingen van krijgt. Vaak zijn het van die lege, wollige en nietszeggende woorden en zinnen. Een aantal voorbeelden:

''wij zoeken een bevlogen psycholoog'' [Bevlogen? echt, serieus?]

''wij zijn een ambitieuze organisatie'' [Ik snap dat je dit wilt benoemen, maar het is waarschijnlijk meer leukdoenerij dan waarheid]

''wij zijn op zoek naar een inspirerende collega'' [Een collega kan echt niet altijd inspirerend zijn. Wat je waarschijnlijk wilt zeggen is dat je op zoek bent naar een collega die van zijn werkt houdt.]

''wij bieden jou een fijne werkplek'' [Fijn dat de werkplek fijn is. Dat is toch wel het minste wat je kunt verwachten van een werkplek....]

''wij zoeken een teamplayer'' [Gewoon gruwelijk...]

Uiteraard zijn er nog heel veel meer voorbeelden te noemen, maar het is voor mij natuurlijk veel interessanter om te horen wat jij vindt. Welke woorden uit vacatures binnen de geestelijke gezondheidszorg vind jij afschuwelijk? Alles kan, alles mag.

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl