Hoe groot zijn de personeelstekorten in de ggz?

Tekorten aan personeel in de geestelijke gezondheidszorg

Veel ggz-instellingen ervaren een tekort aan personeel. Vacatures worden moeilijk ingevuld, soms blijft een vacature langer dan een jaar vacant. De tekorten in de ggz lopen steeds verder op. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom de tekorten zo hoog zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld te weinig opleidingsplaatsen, is er sprake van vergrijzing en kiest personeel steeds vaker voor een baan buiten de ggz. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de hoge regeldruk, administratieve lasten, aard van het werk en de hoogte van het salaris. De vraag is natuurlijk om hoeveel het precies gaat. Hoe groot zijn de tekorten in de ggz?

Huidig aantal medewerkers in de ggz

Hoeveel mensen werken er in de ggz? Werken er veel psychiaters of juist heel veel psychologen in de geestelijke gezondheidszorg?

  • Psychiaters: 2290 medewerkers
  • GZ-psychologen: 6810 medewerkers
  • Klinisch psychologen: 1780 medewerkers
  • Verpleegkundig specialisten: 600 medewerkers
  • HBO-verpleegkundigen: 7330 medewerkers
  • MBO-verpleegkundigen: 10570 medewerkers

De meeste medewerkers in de ggz zijn MBO-verpleegkundigen. De op één na grootste groep zijn de HBO-verpleegkundigen, gevolgd door de GZ-psychologen. Het aantal basispsychologen staat niet in het lijstje omdat een basispsycholoog niet gerekend wordt tot een krapteberoep.

Het aantal tekorten in de ggz

Over hoeveel tekorten hebben we het eigenlijk? Dit is natuurlijk een heel ander verhaal. Het aantal tekorten zien we terug bij elk beroep dat hier wordt genoemd, immers het zijn de krapteberoepen in de ggz.

  • Psychiaters: 270 medewerkers tekort in de ggz
  • GZ-psychologen: 540 medewerkers tekort in de ggz
  • Klinisch psychologen: 90 medewerkers tekort in de ggz
  • Verpleegkundig specialisten: 50 medewerkers tekort in de ggz
  • HBO-verpleegkundigen: 760 medewerkers tekort in de ggz
  • MBO-verpleegkundigen: 680 medewerkers tekort in de ggz

Zoals je kunt lezen zijn er veel tekorten in de geestelijke gezondheidszorg. Dat er tekorten zijn, betekent natuurlijk niet dat het personeel er niet is. Een deel van bijvoorbeeld de HBO-verpleegkundigen werkt nu in andere sectoren van de gezondheidszorg, en heeft dus niet gekozen voor de ggz. Het personeel is er dus wel, maar werkt buiten de ggz, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of een verpleeghuis. De tekorten kunnen regionaal ook verschillen. Zo hebben ggz-instellingen in Zeeland, Limburg, Friesland en Groningen het extra moeilijk vanwege de ligging.

Zijn tekorten erg?

Ja, personeelstekorten zijn erg. Een tekort aan personeel heeft veel consequenties voor een bedrijf. Op korte termijn betekent het dat huidig personeel langer en meer moet doorwerken. Op langere termijn lopen wachtlijsten voor patiënten op. Soms kan het zelfs voorkomen dat klinieken moeten sluiten omdat er onvoldoende personeel is. Ook kan het voorkomen dat een kliniek kiest voor een (tijdelijke) patiëntenstop. Er worden dan geen nieuwe patiënten meer aangenomen waardoor een deel van de patiënten die wel hulp nodig heeft, dit niet kan krijgen of elders moet zoeken.

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl