Psychiaters werven uit het buitenland: wel of niet doen?

Door het ''tekort'' aan psychiaters kijken ggz instellingen steeds vaker buiten de landsgrenzen. Buiten Nederland is er namelijk een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Zo is het mogelijk om psychiaters uit overige Europese landen te werven en in Nederland te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan psychiaters uit Litouwen, Polen of Roemenië. Ook in deze landen wonen en werken psychiaters die dolgraag in Nederland aan de slag willen.

 

Waarom psychiaters uit het buitenland werven?

Kijkt jouw ggz instelling inmiddels al buiten de grenzen? Bij het laten vallen van het ''b-woord'' (buitenland) zijn de meningen sterk verdeeld. De één vindt het een geweldig idee terwijl de ander er maar een naar gevoel van krijgt. Vaak wordt er gedacht dat de ''buitenlanders'' niet gekwalificeerd zijn om als psychiater in Nederland aan de slag te mogen / kunnen. Daarnaast is men geneigd om te denken dat psychiaters uit het buitenland niet goed ingezet kunnen worden omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn.
Kijkt jouw ggz instelling inmiddels al buiten de grenzen?

Ik denk dat het voor veel ggz instellingen een goed idee zou zijn om psychiaters juist uit het buitenland te werven. Niet alleen vanwege het feit dat de kans een stuk groter wordt om de vacature te vullen, maar juist vanwege het feit dat psychiaters uit het buitenland nieuwe ideeën en inzichten met zich mee brengen. Hier kunnen de huidige psychiaters alleen maar van leren. Naar mijn mening is het tevens goed om meer diversiteit in de ggz te krijgen en hoe kan dat nou beter dan uit het buitenland te werven. Uiteraard moet alles wel goed geregeld zijn. De psychiater moet de taal én cultuur goed kunnen begrijpen. Goede zorg voor de patiënt staat op de eerste plaats.

Een goede begeleiding is essentieel

Gewoon even uit het buitenland werven is natuurlijk geen optie. Een kandidaat uit, ik zeg maar even wat...Estland, moet naar mijn mening intrinsiek gemotiveerd zijn om naar Nederland te emigreren. De kandidaat moet dus niet naar Nederland willen komen omdat het zo goed verdienen is in Nederland. Dit soort psychiaters zijn binnen no-time weer gevlogen en daar wil je natuurlijk niet je tijd en geld in investeren. Wat je wél wilt is een gemotiveerde kandidaat die de zorg in Nederland wil komen verbeteren en een waardevolle bijdrage wil leveren.

Een uit het buitenland geworven psychiater moet optimaal begeleid worden: van a tot z moet alles tot in de puntjes verzorgd worden. Logisch toch? Ik denk dat het goed is om een nieuwe psychiater minimaal drie maanden te laten wennen aan de organisatie. Stem je onboardingstraject af op de wensen van de kandidaat en zorg voor een buddy die de psychiater kan helpen bij praktische vragen. Wat voor ons heel gewoon en vanzelfsprekend is, is voor de psychiater uit het buitenland nieuw en bijzonder. Het is belangrijk om je te verplaatsen in de psychiater en optimale ondersteuning te garanderen, ook wanneer er niet om wordt gevraagd.

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl