Psychiaters gezocht in heel Nederland

Aantal psychiaters in Nederland

In heel Nederland wordt hard gezocht naar die ene psychiater die in vaste loondienst komt werken. Natuurlijk zijn dat niet alleen ggz-instellingen. Ook buiten de GGZ worden steeds meer psychiaters gezocht. Denk aan ziekenhuizen en centra voor verslavingszorg. Psychiaters worden gezocht omdat ze speciale zorg kunnen én mogen bieden. In Nederland zijn ongeveer 3700 psychiaters geregistreerd.

Psychiater tekorten in de GGZ

Er zijn te weinig psychiaters in Nederland. Of toch niet? In heel Nederland zijn er ongeveer 3700 psychiaters te vinden, maar zoals velen weten zijn deze zorgprofessionals niet evenredig verspreid over heel het land. Zo zijn er regio's en hele provincies waar bijna geen psychiater is te bekennen. Denk aan de provincie Zeeland waar ggz-instelling Emergis kampt met grote tekorten aan psychiaters. Vacatures blijven daar lang vacant, soms zelfs langer dan een jaar. Ook in Limburg, Twente en Friesland bijven vacatures steeds langer vacant.

Psychiaters willen liever niet buiten de grote steden werken.

Werk voor psychiaters op het platteland

Veel mensen vinden werken op het platteland niet aantrekkelijk. Dit geldt niet alleen voor psychiaters, ook overig zorgersoneel vindt dat. Het idee is dat er weinig gebeurt, zeker niet the place to be voor hoog opgeleiden. Toch is er juist enorm veel werk voor psychiaters in de buitengebieden van Nederland. In de steden is het al moeilijk om psychiaters te vinden, maar op het platteland is het bijna onmogelijk. ''Niemand wil er komen werken, niemand wil onnodig ver moeten reizen en niemand heeft zin om in een saaie omgeving te wonen.''

Vacatures worden niet meer gevuld

Voor veel vacatures in de psychiatrie geldt dat ze niet meer worden gevuld. Reacties blijven uit en het werk blijft liggen. Is er dan niemand meer die psychiater wil worden? In Nederland staan ongeveer 700 vacatures uit voor psychiaters waarvan een groot deel is te vinden bij ggz-instellingen die buiten de Randstad opereren.

Psychiaters voor de jeugdzorg extra moeilijk

Binnen de psychiatrie zijn er verschillende specialisaties te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de volwassenenpsychiatrie, jeugd ggz of forensische psychiatrie. Het is voor ggz-instellingen met name moeilijk om psychiaters te vinden voor de jeugdzorg. De jeugd ggz heeft te maken met de gemeente waardoor administratieve last hoger kan liggen dan bij de andere takken binnen de psychiatrie. Regeldrukte is voor psychiaters zeer onaantrekkelijk en vermijden ze daarom het liefst.

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl