De top 5 HR-trends voor recruitment in de GGZ

Het aantrekken van de arbeidsmarkt, het opkomen van nieuwe technieken en het gebruik van big data gaat een stempel drukken op de manier waarom wij als HR-specialisten aan het werk gaan. Hoe ziet de werving en selectie er binnenkort uit? Gaat er in de geestelijke gezondheidszorg veel veranderen en moeten recruiters en overige HR-specialisten zich aanpassen aan de nieuwe technologie, of is het beter om nu alvast op de hoogte te zijn van de nieuwigheden die ook jij binnenkort al kunt toepassen? Het antwoord moge duidelijk zijn.

Survival of the fittest binnen de GGZ

Ook jij moet je meer verdiepen in de nieuwe technologische mogelijkheden die niet alleen zijn weggelegd voor technologie bedrijven. Ook in de GGZ kan men bepaalde technologieën toepassen en gebruiken. Technologie maakt het leven vaak makkelijker, maar hoe kan technologie het leven van de recruiter en HR-specialist helpen?

1. De rol van een HR-specialist verandert

Trend 1 - jouw rol als HR-specialist gaat veranderen!

Technologie gaat het werk van de HR-specialist veranderen. Heb je nu nog gesprekken met kandidaten en ben je nu nog uren kwijt aan het doorspitten van motivatiebrieven en C.V.'s? Binnenkort gaat dat op de schop. Technologie kan een groot deel van het werving en selectie proces automatiseren. Dit betekent dat slimme programma's automatisch scannen naar de juiste kwalificaties van de kandidaat en deze koppelen aan het juiste werk. Op die manier is de kans een stuk groter op een juiste fit tussen kandidaat en functie. De rol van de HR-specialist komt meer op de achtergrond te liggen. Vind je dit futuristisch en een ver-van-je-bed show? Think again! Ook nu is het al mogelijk om programma's deze taken te laten doen. Bereid je alvast maar voor op een technologische invasie!

De sollicitant is koning en jij mag blij zijn met een sollicitatie!

2. Sneller reageren en meer sociale interactie

Trend 2 - de sollicitant wil sneller antwoord.

Moeten sollicitanten lang wachten of ze wel óf niet zijn aangenomen? Een HR-trend is het geven van razendsnelle feedback. Niet meer eindeloos wachten totdat je een keer iets hoort van een recruiter of een manager. Nee, gewoon instant feedback en dan het liefst nog via een nieuw kanaal (denk aan WhatsApp, Instagram, LinkedIn of Twitter). Snel reageren hoort ook bij het leven van de nieuwe medewerker. Snel kunnen schakelen, ook buiten kantoortijden. Het is dus belangrijk om als HR-specialist een meer actievere rol aan te nemen.

3. De sollicitant is koning

Trend 3 - sollicitant is koning klant.

Wellicht één van de meest belangrijke trends op het gebied van HR. De sollicitant is koning en moet als een klant worden behandeld. Het wordt daarom ook steeds belangrijker om de wensen van de klant te omarmen. Dit betekent een persoonlijke uitnodiging, afgestemd op de wensen en tijden van de sollicitant. Als de sollicitant ná 17:00 kan solliciteren, omdat hij/zij bijvoorbeeld liever niet wil dat de huidige werkgever weet dat er sprake is van een sollicitatiegesprek, ga hier dan ook serieus mee om. Plan zo'n sollicitant dan ook ná 17:00 in en pas je dus aan! De wensen van de klant staan centraal, niet de wensen van de instelling.

4. Wees duidelijk met de arbeidsvoorwaarden

Trend 4 - wees transparanter over je arbeidsvoorwaarden.

Erg leuk dat je een vacature vacant hebt staan, maar kijk eens goed naar de arbeidsvoorwaarden. Heb je het salaris duidelijk vermeld? Heb je een linkje naar de CAO vermeld of moet de sollicitant daar zelf naar zoeken? Hoe hoog is de dertiende maand? Hoe hoog bedraagt het vakantiegeld? Dit soort zaken weten sollicitanten vaak niet. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor een ander abracadabra. Wees dus servicegericht en houd de wensen van de klant (de sollicitant!) op nummer één.

Daarnaast moet je als HR-specialist ook stil staan bij het feit dat de sollicitant bijvoorbeeld een huis wil kopen en dus ook een hypotheek nodig heeft. Wat zou jij doen als je dit nodig hebt? Wil je dan een vast arbeidscontract? Heb je een werkgeversverklaring nodig? Als ggz-instelling moet je service gericht te werk gaan en hier alvast rekening mee houden. Denk mee met de sollicitant! Een hogere inschaling kan een sollicitant tevens over de streep trekken. Het is echt van enorm belang om de sollicitant een tevreden salarisvoorstel te doen. Als de sollicitant een voorstel accepteert, maar het gevoel heeft gehad dat er niet echt onderhandeld kon worden, dan is de kans zeer aanwezig dat hij/zij niet tevreden begint aan de werkzaamheden en de instelling snel weer verlaat.

5. Job Forecast

Trend 5 - ook jij moet je verdiepen in data en cijfertjes!

Ken je mensen en voorspel de behoefte in banen. Als HR-specialist moet je alle data goed in de pen hebben. Waar is krapte, waar is ruimte en heb je op korte en lange termijn mensen nodig. Weet je dit niet? Dan doe je iets fout en moet je je onmiddelijk verdiepen in de wereld van data en cijfers. Neem een actieve houding, ga zelf op pad om dit uit te zoeken, schakel desnood hulp in. Meten is weten en dat geldt ook voor jou als HR-specialist.

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl