Vacatureteksten onder de loep, vergeet dit niet!

Jij hebt vacatures en controleert ze elke dag op fouten en inconsistenties? Nee, uiteraard niet. Het is vaak veel te veel werk om alle vacatures te controleren op inhoudelijke fouten en typefouten. Uiteraard moeten vacatures foutloos op de site staan, het is immers je visitekaartje en soms zelf het eerste contact met de sollicitant. Wat kun je doen om je vacatures nog beter te presenteren en waar let je specifiek op bij het doorontwikkelen van je eigen vacatures?

Vacatures controleren op fouten

Het begint natuurlijk altijd met het controleren op fouten. Pak een willekeurige vacature en controleer het eens grondig....zie je al een aantal typefouten? Tja, gelijk verbeteren dus. Stel dat een sollicitant een brief stuurt boordevol fouten. Is de hiring manager dan bereid om het door de vingers te zien, of knapt degene er toch een beetje op af? Denk je dat de sollicitant minder capabel is als er allerlei slordige fouten worden gemaakt? Wat doet het met de beeldvorming richting de kandidaat? Waarschijnlijk pakken fouten niet zo positief uit. Andersom geldt dit natuurlijk ook! Als vacatureteksten typefouten bevatten, dan kán de sollicitant geneigd zijn om niet te solliciteren. Een werkgever zoekt een professionele werknemer, andersom geldt dat ook!

Stel altijd de toekomstige sollicitant centraal!

Is de vacature voor jou, of voor de kandidaat?

Wellicht het meest belangrijk is de inhoud. Waar schrijf je over, welke ''tone of voice'' gebruik je en voor wie schrijf je de tekst? Stel je de instelling centraal, of juist de sollicitant? Het moge duidelijk zijn wat je wel én juist niet moet doen. Stel altijd de toekomstige sollicitant centraal. De sollicitant moet het gevoel krijgen gewenst te zijn en gewild te zijn. Stel de sollicitant dus centraal en speel in op zijn behoeften. Als werkgever moet je er alles aan doen om de inclusiviteit te benadrukken: schrijf dus wervend!

Is jouw tekst commanderend?

Hoe aardig is jouw tekst? Misschien een rare en vreemde vraag, maar volgens mij bijzonder relevant. Nu kun je wellicht denken dat aardigheid professionaliteit ondermijnt. Misschien zoek je een stevige onderhandelaar, iemand die weet wat hij wil....een stevige gesprekspartner? Ook dan mag de tone of voice van een tekst best wel een beetje vriendelijk. Wees uitnodigend en gebruik zachtere bewoording.

De lengte van de vacature

Een heel boekwerk aan tekst is niet meer van deze tijd. Niemand heeft meer tijd, ook sollicitanten niet. Het lezen van lappen tekst gaat er dus niet meer in. Wees daarom kort en krachtig met je wat schrijft. Maak gebruik van linkjes naar meer informatie over bijvoorbeeld de instelling. Link bijvoorbeeld naar een eigen pagina op de corporate site. Sollicitanten die echt geïnteresseerd zijn in jouw instelling zoeken sowieso verder dan de vacaturetekst, het is daarom makkelijker om direct maar de linkjes te verschaffen.

Over linkjes gesproken

Hoe makkelijk is het om direct geholpen te worden met linkjes? In vacatureteksten heb jij de mogelijkheid om bijvoorbeeld door te linken naar een pagina waar de CAO staat vermeld. De sollicitant kan dan, via één druk op de knop meer informatie vinden over de arbeidsvoorwaarden.

Gebruik foto en video

Tekst is één ding, maar vergeet vooral niet om foto en video te gebruiken! Een leuke (wervende) video kan inspireren en werkt als social proof. Kandidaten die twijfelen om te solliciteren kunnen over de streep worden getrokken door toekomstige collega's te zien. Als jij het kan, dan kan ik het ook!

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl