Psychiaters tekort? Hoe zit dat nou echt?

Elke dag hoor je wel iemand die het heeft over de tekorten aan zorgpersoneel in de geestelijke gezondheidszorg. In veel gevallen valt het woord psychiater minstens één keer. Psychiaters worden gezien als de crème de la crème binnen de instelling. Ook niet geheel verwonderlijk aangezien psychiaters veel kunnen en veel mogen. Daarnaast zijn psychiaters hard nodig om de zorg te kunnen leveren waar de instelling voor staat: psychologische en psychiatrische hulpverlening. Dit is veelal de kern van de business, en daar is uiteraard personeel voor nodig. Hoe zit dat nou met die psychiaters. Zijn ze er gewoon niet, of willen ze niet?

Waar o waar zijn de psychiaters gebleven?

Meer dan 600 psychiaters zijn er tekort, althans....dat moeten we geloven als we de kranten er op naslaan. Oké, het is deels waar dat er tekorten zijn aan psychiaters, maar dan met name voor bepaalde instellingen in Nederland. Niet alle ggz-instelilngen (en overige zorgcentra's) kennen dit probleem. De instellingen die met dit probleem kampen zijn met name gevestigd in de randprovincies van Nederland, denk aan Zeeland, Groningen, Friesland, Regio Twente en Limburg. Het is deels dus een allocatie probleem. Daarnaast zijn er wel genoeg psychiaters in Nederland (zo'n 3.700 stuks), maar een deel van hen is ZZP. 

Psychiaters zijn vaak zelfstandig (ZZP)

Een deel van de in Nederland gevestigde psychiaters is werkzaam als ZZP, en die willen graag werken in een dynamische omgeving. Voor hen is dat vaak niet in bijvoorbeeld Zeeland of Limburg maar in de booming regions van Nederland (die verdacht vaak in de Randstad liggen). Natuurlijk zijn er ook psychiaters die én zelfstandig zijn én in bijvoorbeeld Drenthe willen werken, maar dit komt niet heel vaak voor. Daarnaast zitten ggz-instellingen helemaal niet te wachten op hordes aan ZZP krachten. Psychiaters die als zelfstandige werken zijn vaak veel duurder, willen bepaalde diensten (denk aan crisisdiensten) niet draaien en hebben speciale eisen waar collega's in loondienst maar beter niet achter kunnen komen.

Ja, er is een tekort aan psychiaters

Inderdaad, er is een tekort aan psychiaters maar dan met de kanttekening dat er met name een tekort aan psychiaters is bij instellingen buiten de Randstad. Vacatures staan bij bepaalde ggz-instellingen soms langer dan een jaar uit. Vaak wordt er een beetje geknutseld met ZZP'ers die voor korte tijd even in dienst komen en na een paar maanden weer zijn verdwenen. Structurele invulling van een positie is dan niet gerealiseerd, maar voor de instelling is het gewoon weg beter iets dan niets. In Nederland staan ongeveer 700 vacatures voor psychiaters vacant, daarnaast zet de groei van psychiaters in loondienst naar zelfstandige door.

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl