War for talent op de arbeidsmarkt in 2018

Dankzij de aantrekkende economie, werkloosheidscijfers die verder dalen en de toenemende schaarste op de arbeidsmarkt is het in 2018 het jaar van de ''war for talent''. Dat was eigenlijk in 2016 én 2017 ook al het geval, maar in 2018 gaat het los. We gaan zien dat ggz-instellingen steeds creatiever worden en talent van elkaar proberen te stelen. Daarentegen zien we ook steeds meer samenwerking totstandkomen waarbij grotere instellingen zich gaan verenigen. Welke instellingen gaan flinke slagen maken en welke raken verder achter? Niemand weet het, maar we weten dat het een grimmige tijd gaat worden in recruitmentwereld.

Hogere salarissen, meer zorgpersoneel

De hoogte van het salaris is voor iedereen belangrijk, al denkt men in de geestelijke gezondheidszorg dat dát niet het geval is. Fout, want elke keer zien we keer op keer terug in onderzoeken dat de hoogte van het salaris wel degelijk één van de meest belangrijke factoren is voor de keuze van een baan bij een specifieke werkgever. Natuurlijk, in de GGZ hebben we te maken met de welbekende collectieve arbeidsovereenkomst, de CAO. Gelukkig kunnen we daar wel wat van afwijken door bijvoorbeeld speciale premies in het leven te roepen. Verschillende ggz-instellingen in Nederland zijn daar al mee aan het experimenteren. 

Vind je dat het allemaal maar onzin is en vind je dat ggz-instellingen elkaar op die manier kapot concurreren? Jammer voor je, pech gehad. De kogel is allang door de kerk, er is geen weg meer terug. Ga je niet mee met deze trend, dan is de kans groot dat je mensen gaat verliezen en latent werkzoekenden niet gaat aanspreken om te komen solliciteren.

Post and Pray

Hoe raar het ook klinkt, er zijn inderdaad nog altijd ggz-instellingen die een vacature posten en doodleuk afwachten totdat er iemand gaat solliciteren. Hoe old-skool is dat! De luxe van post and pray hebben we natuurlijk al geruime tijd niet meer. Deze passieve houding van werven is écht not done en levert je ook helemaal niets op. Kaart dit aan als je dit constateert binnen je organisatie en verander het proces. Doe je dit niet en blijf je achterover leunen? De kans is groot dat je eindigt met astronomische tekorten, ongelukkig personeel, hoge wachtlijsten, burn-outs en enorme verliezen.

Digitale veranderingen (en vaardigheden!!)

Het blijft altijd maar weer een issue voor veel ggz-instellingen, de digitale wereld verandert heel-erg-snel. Verzetten heeft geen zin, omarmen is het antwoord! Ook als recruiter moet je met de tijd mee en de digitale veranderingen zo ombuigen dat het in jouw voordeel werkt. Kijk naar de mogelijkheden, bestudeer ze en probeer een helder beeld te krijgen van de opties die voor jouw instelling levensvatbaar kunnen zijn. Het is belangrijk om genoeg partners in dit proces mee te krijgen. Samen kun je collega's overtuigen van nieuwe manieren van werven.

Recruitmentmarketing

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl