Studenten aan je ggz-instelling binden: vergoed het collegegeld!

Wat kun je doen om meer zorgpersoneel te laten werken in de geestelijke gezondheidszorg? Voor veel instellingen is het maar lastig om hier een goed antwoord op te geven. Vaak wordt het gebruik van social media genoemd of het gebruik van een verbeterde eigen werkenbij website. Soms komen instellingen met nieuwe ideeën om meer personeel aan te trekken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om meer te werken met financiële incentives. Heb je wel eens gedacht aan het vergoeden van collegegeld van (top)studenten?

Starters binden aan je instelling

Starters willen dolgraag aan het werk, maar weten ook dat ze in de huidige economische tijden bijna overal wel goed aan de slag kunnen. Ze hoeven niet al te veel moeite meer te doen om die ene droombaan te krijgen die ze graag willen hebben. Zeker in de zorgsector zijn er veel meer banen vacant dan geschikt beschikbaar zorgpersoneel is te vinden. Om de starters aan te trekken moeten ggz-instelingen tegenwoordig met iets nieuws en verfrissends komen. Je kunt je als instelling natuurlijk zo goed mogelijk in de markt presenteren, maar waarom beginnen met het aantrekken van starters, als het ook al kan voordat de starter beschikbaar is? Een student kun je daarom prima benaderen en laten binden aan de instelling.

Studenten benaderen: collegegeld vergoeden

Studenten zijn de toekomst voor veel ggz-instellingen. Zij zijn de nieuwe instroom en kunnen voor vaak een lager bedrag (denk aan een lagere inschaling) hetzelfde werk soms zelfs beter uitvoeren dan zorgpersoneel afkomstig van een concurrerende instelling. Studenten zijn dus uitermate interessant voor ggz-instellingen, maar tot op heden wordt er nog niet heel veel mee gedaan. Studenten kunnen benaderd worden door recruiters met de vraag of ze voor de instelling willen komen werken. Om commitment te tonen kan de insteling bijvoorbeeld het collegegeld gaan vergoeden van de student.

In Twente betalen bedrijven nu al het collegegeld van zeer gemotiveerd IT studenten! 

Niet nieuw: collegegeld vergoeden

Het vergoeden van het collegegeld is natuurlijk niet nieuw. In Nederland gebeurt het vaker dat bedrijven het collegegeld gaan vergoeden van topstudenten met de hoop dat ze uiteindelijk bij het bedrijf gaan werken. Zo betalen bedrijven in Twente het collegegeld van zeer gemotiveerde IT studenten van de Universiteit Twente om ze in het gebied te behouden. Zo voorkom je een braindrain en kan het gebied zich blijven ontwikkelen.

Gemotiveerde studenten selecteren

Het is wellicht niet een goed idee om zomaar (random) een aantal studenten uit te kiezen en voor hen het colleggeld te vergoeden. Nee, je moet juist de zeer gemotiveerde studenten weten te vinden. Deze studenten kunnen uiteindelijk een mooie bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de ggz-insteling. Denk aan studenten met goede cijfers of studenten met een speciale passie voor de geestelijke gezondheidszorg. Het zijn juist die studenten die een intrinsieke motivatie hebben om de zorg te verbeteren en/of zich optimaal willen inzetten voor de verbetering van de zorg. Deze studenten wil jij graag aantrekken, maar vergeet niet dat andere instellingen deze studenten ook graag willen.

Wat zijn de kosten?

De kosten zullen waarschijnlijk veel lager zijn dan de baten. Het is dus een goed idee om voor een deel van de studenten het collegegeld te vergoeden. Het collegeld ligt in 2018 voor HBO en WO studenten op € 2.060. Dit lijkt veel, maar wat zijn de baten? Een groot voordeel is dat je beter kunt voorspellen welke studenten de arbeidsmarkt betreden. Je weet dus op welk moment een bepaalde vacature makkelijk vervuld kan worden. Je vacature forecast wordt preciezer waardoor het voor veel afdelingen binnen de instelling ook rust geeft. Je loopt op de feiten vooruit, terwijl je er anders steeds maar weer steeds achter aanloopt en ad hoc mensen nodig hebt op moeilijk in te vullen posities.

Studenten van welke studies?

Maar welke studenten van welke studies moet je dan kiezen? Het is uiteraard belangrijk om eerst precies te weten welke vacatures moeilijk zijn in te vullen. Zijn het met name de psychiater vacatures of zijn het de vacatures voor GZ-psychologen? Omdat je met studenten werkt die als starter de arbeidsmarkt betreden, is het belangrijk om te beseffen dat deze foef niet direct ten gunste is voor de zojuist genoemde functiecategorieën, immers geldt dat voor psychiaters en GZ-psychologen een speciale opleiding gevolgd moet worden ná het afronden van de master. Deze postmasters worden tevens veelal intern bij de instelling zelf gevolgd.

De opleiding HBO-V

Heeft de instelling behoefte aan meer verpleegkundigen? Denk dan logischerwijs aan de opleiding verpleegkunde. Veel hogescholen in Nederland bieden deze opleiding aan, maar een groot deel van de afgestudeerde studenten (de starters!) kiest niet voor de ggz. Een populaire keuze is bijvoorbeeld werken als verpleegkundige in een ziekenhuis. Om de ggz aantrekkelijker te maken kun je dus speciale contracten aanbieden met studenten die in de laatste fase van de studie zitten. Geef hen de mogelijkheid om zich te laten binden aan jouw ggz-instelling. Je kunt natuurlijk een aantal randvoorwaarden stellen. Zo moeten studenten binnen een bepaalde tijd de studie met goed gevolgd afronden en minimaal een bepaalde periode bij de instelling in dienst blijven. Voor veel studenten en starters kan deze actie zeker helpen om te kiezen voor jouw vacatures!

Recruitmentmarketing

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl