Facebook inzetten voor het werven van verpleegkundigen

Social media valt natuurlijk niet meer weg te denken uit de trukendoos van de recruiter. Zonder social media mis je een groot publiek, maar de vraag is natuurlijk waar het publiek zit en welk publiek je trekt met welk soort bericht op social media. Het is uiteraard altijd belangrijk om te blijven proberen en te blijven testen met verschillende soorten berichten. Heb je hier geen tijd voor of heb je hier gewoonweg nooit aan gedacht? Ook dan is het belangrijk om social media gewoon te blijven gebruiken.

Ik zoek personeel, kan ik Facebook gebruiken?

Ja, dat kan. Facebook is een uitstekend middel / platform voor het uitzetten van vacatures, mits er natuurlijk wel wat meer gebeurt dan alleen het plaatsen van vacatures. Het is ook belangrijk om goede teksten bij de posts te plaatsen. Probeer je doelgroep te inspireren met aantrekkelijke woorden, positief en wervend. Gebruik daarnaast ook mooie en rijke content. Zo krijg je een pagina waar veel gebeurt en waar veel is te zien. Een pagina met alleen maar informatie over vacatures is voor bijna niemand interessant en zal ook niet goed werken.

Voor welke doelgroepen is Facebook interessant?

Facebook is een zeer groot social media platform en kent dagelijks vele gebruikers. In 2017 was Facebook het op na grootste social media platform in Nederland met ongeveer 10,4 miljoen leden. WhatsApp is het grootst met 10,9 miljoen gebruikers. Elke dag gebruiken ongeveer 7,5 miljoen Nederlanders Facebook. Er zijn echter verschillen te zien in het gebruik van Facebook op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. 

  • Gebruik van Facebook is met 10% toegenomen (verschil 2016 versus 2017)
  • Gebruik van WhatsApp is met 11% toegenomen (verschil 2016 versus 2017)
  • Gebruik van YouTube is met 31% toegenomen (verschil 2016 versus 2017)
  • Gebruik van LinkedIn is met 33% toegenomen (verschil 2016 versus 2017)
  • Gebruik van Instagram is met 50% toegenomen (verschil 2016 versus 2017)

Facebook - Leeftijd

Facebook wordt het meest gebruikt door mensen van tussen de 20 - 39 jaar oud (89%). Ook de grootste groep gebruikers van LinkedIn valt in deze leeftijdscategorie (47%). Voor de leeftijdscategorie 40 - 64 jaar oud wordt Facebook (77%) (na WhatsApp) het meest gebruikt, gevolgd door YouTube (51%) en LinkedIn (35%). Op basis van deze data kun je concluderen dat Facebook het meest interessant is voor instellingen om mensen van tussen de 40 en 64 te bereiken, immers in die leeftijdscategorie gebruikt men het meest Facebook. Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd van werkenden in de geestelijke gezondheidszorg, dan kunnen we concluderen dat voor de ggz (overall) Facebook het meest interessant is om te gebruiken als recruiter.

Functiecategorieën uitsplitsen

Zoals we weten is de gemiddelde leeftijd van alle werkenden in de geestelijke gezondheidszorg hoog. Gemiddeld kun je een leefijd pakken van ongeveer 45 jaar oud. Dit kan lager of hoger zijn, het hangt dus af bij welke instelling je kijkt. Er zijn uiteraard verschillen per functiecategorie. Zo kan de gemiddelde leeftijd van psychiaters verschillen met de gemiddelde leeftijd van verzorgende IG'er, mbo verpleegkundigen en GZ-psychologen. Zoek dus altijd eerst het gemiddelde leeftijd uit van deze functiecategorieën en bepaal mede op basis van die gegevens jouw strategie op social media.

Facebook - Opleidingsniveau

In het jaar 2016 nam ongeveer 91 procent van alle Nederlanders met een hoger opleidingsniveau deel aan sociale netwerken / social media. Middelbaaropgeleiden (83%) en laagopgeleiden (66%) gebruiken social media veel minder. Toch is het gebruik voor alle opleidingsniveaus wel aan het groeien, social media blijft dus belangrijk. Mensen met een hoger opleidingsniveau zitten met name op professionele netwerken waarbij LinkedIn de absoute nummer één is. Facebook en Twitter worden allebei ook meer gebruikt door mensen met een hoger opleidingsniveau.

Recruitmentmarketing

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl