Hoe werf je psychiaters naar jouw eigen instelling?

Wat je wel en wat je beter niet kunt doen

Het is natuurlijk allang geen geheim meer dat (bijna) elke ggz instelling in Nederland te kampen heeft met een tekort aan zorgpersoneel. In de top van de instelling vinden we doorgaans de psychiaters die, net als de overige zorgverleners in de lijn, hard nodig zijn om de zorg te kunnen garanderen. Een onvoldoende aantal psychiaters betekent vaak onvoldoende productie, langere wachtlijsten en uiteindelijk een verlieslijdend bedrijf. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Wat je wél wilt is de juiste persoon op de juiste plek op het juiste moment zodat continuïteit en duurzame groei mogelijk is.


Om de krapte van zorgpersoneel op te lossen zoeken instellingen naar nieuwe mogelijkheden. Zo worden er recruiters aangenomen die met nieuwe en frisse ideeën zorgprofessionals moeten werven naar de instelling. Ik krijg vaak de vraag hoe je dit het beste kunt doen. ‘’Ricardo, hoe trek je psychiaters naar een zorginstelling?'' Moet je met name inzetten op de inhoud óf moet je juist meer inzetten op arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld een hoger salaris of speciale secundaire ‘’perks’’? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Location, location, location

Precies, je leest het goed. Locatie is naar mijn mening één van de meest belangrijke ‘’variabelen’’ in de keuze van de psychiater zijn of haar toekomstige werkplek. Psychiaters willen doorgaans werken in een gebied waar ze affiniteit mee hebben. Komt de psychiater oorspronkelijk uit Twente , dan is de kans groot dat hij/zij in dit gebied het vak wil uitoefenen. De drang naar je roots is groot, dat geldt natuurlijk niet alleen voor psychiaters, dat geldt in principe voor iedereen (jazeker, ook voor de ‘’gewone’’ mens). Ongeveer 80% van alle mensen in Nederland wonen binnen een straal van 10 á 20 km van hun geboorteplaats. De plaats of streek waar je bent opgegroeid krijgt vaak een speciaal plekje in je hart, je houdt er je hele leven een soort zwak voor. Daarnaast woont je familie vaak nog in de streek waar je vandaan komt en familie is voor velen toch-wel-heel-erg belangrijk. Ook vrienden van vroeger wonen vaak nog in je geboortestreek waardoor je binnen no-time weer ansluss hebt en een sociaal leven hebt opgebouwd.

Zet in op inhoud

Van welke collega’s word jij doorgaans blij? Ik word vaak blij van collega’s die overlopen van inspiratie op recruitmentgebied. Collega’s die denken als een marketeer, een ondernemersgeest hebben en die graag de nieuwste feitjes willen delen met de rest. Dit zijn mensen waar ik zelf helemaal ‘’geactiveerd’’ van word. Psychiaters zijn ook mensen (ja, écht) en willen ook geïnspireerd worden door collega’s die geloven in hun vak. Kijk daarom eens goed naar het bestaand personeel. Welke psychiaters vallen nou echt op? Is er iemand aan te wijzen die ergens in excelleert, een psychiater die op één of meerdere punten de blitz maakt met bijvoorbeeld een bijzonder onderzoek, een nieuwe uitvinding of nieuwe ideeën heeft over een speciaal type therapie. Dit zijn de psychiaters die jij moet benaderen want deze mensen - vaak pioniers genoemd - helpen de organisatie vooruit en zijn veelal het boegbeeld. Deze mensen trekken andere mensen aan. Vraag hen om mede het gezicht te worden van de instelling en te fungeren als inspiratiebron voor nieuwe collega psychiater.

Een leven buiten het ‘’werkleven’’

Psychiaters zijn óók mensen en mensen hebben doorgaans de behoefte om zich op een mooie plek te settelen met een partner in een comfortabel huis. Veelal is er ook nog sprake van kinderen en een sociaal leven. Eenmaal ‘’gesettled’’ betekent dat de drang om te verhuizen naar een nieuwe woonplek en/of werkplek een stuk kleiner is geworden. De noodzaak voor méér of beter is vaak afwezig. Hoe krijg je psychiaters dan van de ene instelling naar jouw eigen instelling? Het kan interessant zijn om verder te kijken dan het ‘’werkleven’’ van de psychiater. Denk groter en breder. Een psychiater heeft vaak een partner die mee moet verhuizen naar de nieuwe werkplek. Is er in het werkgebied ook werk voor de partner? Hoe zit het met de mogelijkheden voor kinderopvang, scholen en huisvesting? Dit zijn reële vragen die psychiaters zich afvragen en meenemen in de overweging om te verhuizen van het ene werkgebied naar het andere. Als recruiter kun je hier op inspelen door psychiaters handvatten te geven. Maak het hen makkelijker door mee te denken en kom met mogelijke oplossingen.

Wat werkt niet?

Bij deze een aantal mooie inkoppertjes om psychiaters te trekken naar jouw eigen ggz instelling. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die op een slimme gecommuniceerd moeten worden. Laten we nu eens kijken naar de manieren die je beter niet kunt doen om psychiaters te werven.


1. Hier heb je een zak met geld, red je er maar mee
Een psychiater verdient veel geld. Dat weet de psychiater zelf ook wel. Je hoeft daarom echt niet met nóg meer geld aan te komen. Natuurlijk, voor een aantal kan een paar euro bruto extra nét interessant genoeg zijn om voor een paar maanden van baan te wisselen, echter zullen de meeste psychiaters hier niet warm van worden. Ik moet hier wel een kanttekening bij plaatsen. Ik denk dat extra salaris voor personeel dat modaal verdient - of daar net boven zit - zeker een trigger kan zijn om te wisselen van baan. Immers, elke euro extra heeft relatief meer toegevoegde waarde. Psychiaters verdienen standaard al zeer goed en zitten ruim modaal waardoor extra salaris van minder toegevoegde waarde is.


2. Kom naar onze ggz instelling, want wij hebben geen files
Zelf vind ik dit echt een mega afknapper. Niet omdat de boodschap rammelt, maar vanwege de framing van de boodschap. Als instelling moet je laten zien wat je wel hebt, en niet wat je niet hebt. Rust en ruimte kan voor sommige psychiaters zeker interessant genoeg zijn om te verhuizen, maar presenteer je niet als een instelling die een probleem van een andere instelling voor eigen gewin probeert te gebruiken. Wat mij betreft een zielige poging om jezelf leuker te laten lijken ten koste van een ander.


3. Wij maken beleid samen, wij zijn een platte organisatie
Tja, een wens van velen is dat de organisatie zo plat is als een dubbeltje. Het liefst zo plat, dat het op den duur zelfs hol wordt. Doorgaans echt een onzin statement want ggz instellingen zijn niet plat. Er is altijd wel sprake van hiërarchisch systeem. Zo werkt de zorg nou eenmaal. Dit betekent niet dat het kán veranderen, zeker niet. Maar op dit moment zijn veel organisaties niet plat en wordt beleid gemaakt door mensen die zelf niet (meer) in de geestelijke gezondheidszorg werkzaam zijn. Het is dus veel eerlijker om hier ook ‘’eerlijk’’ over te communiceren. Trouwens, vergeet niet dat psychiaters veel contact hebben met collega’s uit het werkveld. Je kunt dus beter gewoon eerlijk zijn, dat zorgt uiteindelijk voor minder teleurstelling.

Werving en Selectie

GGZ Recruitment | Autoriteit op het gebied van wervingsvraagstukken in de (geestelijke) gezondheidszorg

© 2019 www.ggzrecruitment.nl